In cadrul Programului „Femeia Antreprenor” din 2024, au fost implementate schimbari semnificative pentru a sprijini si mai mult antreprenoarele in dezvoltarea afacerilor lor. Una dintre cele mai notabile modificari este introducerea unei noi grile de punctaj, care elimina criteriile restrictive legate de implicarea incubatoarelor de afaceri si de obtinerea de brevete.
Aceasta actualizare a grilei de punctaj a fost conceputa pentru a oferi un cadru mai flexibil si mai inclusiv, astfel incat sa se potriveasca mai bine nevoilor diverse ale antreprenoarelor. Eliminarea cerintelor stricte privind implicarea incubatoarelor de afaceri si obtinerea de brevete va permite unui numar mai mare de femei antreprenoare sa se califice pentru finantare si sa isi dezvolte afacerile in mod sustenabil.
Programul isi propune sa fie un instrument puternic de sprijin pentru femeile antreprenoare din intreaga tara, oferindu-le resursele si oportunitatile necesare pentru a-si transforma viziunile in realitate si pentru a contribui la cresterea economica si sociala a comunitatilor lor.
„Nu mai este, am eliminat aceasta chestiune (criteriul incubatoarelor de afaceri – n.r.). Am eliminat toate lucrurile care puteau fi restrictive, am eliminat chestiunea de brevete. Din punctul meu de vedere, ideea initiala a fost generoasa, de a folosi inovarea din Romania pentru a avea brevete, pentru a avea mai multa proprietate intelectuala. Dar, din pacate, se transformase intr-un simplu exercitiu de a-ti inregistra o marca la OSIM, ceea ce a produs blocaje, timp pierdut, bani cheltuiti degeaba. Un antreprenor care vrea sa-si protejeze marca o va face si singur. Grila finala nu are punctaj pe acest lucru” – a declarat ministrul Economiei, Stefan Radu Oprea, pentru StartupCafe.ro.
Conform declaratiei ministrului Oprea, antreprenoarele care primesc finantare vor fi obligate sa creeze cel putin un loc de munca, fata de prevederea initiala din proiectul de procedura, care impunea crearea a doua locuri de munca.
„Grila finala are punctaj pe experienta doamnelor antreprenor, pe partea de cofinantare, dar nu foarte mult, in anumite limite. Prima chestiune tine de vechimea calitatii de asociat, a doua este cea referitoare la valoarea procentului aferent aportului propriu, un criteriu se refera la faptul ca a obtinut profit din exploatare in exercitiile financiare 2021 si 2022, este si un criteriu legat de locurile de munca, dar pentru o persoana, precum si un criteriu referitor la investitia in echipamente. Acestea sunt criteriile azi” – a explicat Oprea pentru StartupCafe.
Conform declaratiei ministrului Economiei, sesiunea de inscrieri pentru Programul Femeia Antreprenor 2024 este planificata sa se deschida online in luna mai. De aceasta data, finantarea va fi de tip scale-up, inlocuind modelul de finantare pentru startup-uri utilizat in editiile anterioare.
„Programul Femeia Antreprenor trebuie sa porneasca acum, in luna mai. Este un program de scale up de data aceasta, avem putine programe de scale-up, adica de a ajuta antreprenorul sa treaca de la microintreprindere la intreprindere mica sau din intreprindere mijlocie in intreprindere mare. 200.000 de lei este alocatia nerambursabila. Felul in care arata Femeia Antreprenor este determinat in principal de organizatiile patronale reprezentative ale doamnelor antreprenor, inclusiv cele cu reprezentare europeana. Am revizuit propunerea pe care o facusem initial ca grila si decizia a fost sa mergem in zona aceasta si de a sprijin doamnele antreprenor sa creasca afacerile pe care le conduc in acest moment” – a explicat Oprea, pentru StartupCafe.ro.
In continuare traditia inceputa in 2022, Programul Femeia Antreprenor revine in atentia publicului in 2024, cu un buget alocat de 200 de milioane de lei, destinat microintreprinderilor si firmelor mici si mijlocii (IMM-uri) detinute in proportie de cel putin 50% de catre femei.
Noua schema de ajutoare de minimis propusa va fi in vigoare pana la 31 decembrie 2027, iar platile in cadrul acestei scheme vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2028. Bugetul estimat pentru perioada 2024 – 2027 este de 800.000.000 de lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2024, este de 200.000.000 de lei. Implementarea Programului in perioada 2024-2027 vizeaza acordarea de ajutoare de minimis pentru aproximativ 4.000 de beneficiari, din care 1.000 in anul 2024.
Guvernul a prevazut in bugetul pentru anul 2024 alocarea a aproape 260 de milioane de lei sub forma de credite de angajament si 50 de milioane de lei sub forma de credite bugetare pentru Programul Femeia Antreprenor.
Destinatii ale bugetului:
- Credite bugetare (50 milioane lei):
– Plati catre firmele castigatoare din editia 2022
- Credite de angajament (260 milioane lei):
– Lansarea editiei 2024 a programului
– Semnarea contractelor de finantare cu firmele selectate
– Transformarea in credite bugetare pentru efectuarea platilor
Proceduri pentru transformarea creditelor de angajament in credite bugetare:
– Rectificare bugetara (programata pentru iulie 2024)
– Bugetul pe anul 2025
Din suma totala alocata, firmele eligibile vor putea accesa o Alocatie Financiara Nerambursabila (AFN) de cel mult 200.000 de lei pe beneficiar. Aceasta suma poate reprezenta pana la 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societatile neplatitoare) asociate proiectului.
In concluzie, Programul Femeia Antreprenor din 2024 reprezinta o oportunitate valoroasa pentru femeile antreprenoare din Romania sa-si dezvolte afacerile si sa contribuie la cresterea economica a tarii. Prin intermediul acestui program, se ofera nu doar finantare, ci si sprijin si resurse pentru a consolida si extinde afacerile existente sau pentru a initia noi proiecte antreprenoriale. Cu implementarea noilor modificari si alocari bugetare, se deschid perspective noi si se incurajeaza inovatia si excelenta in mediul antreprenorial feminin. Astfel, Programul Femeia Antreprenor ramane un pilon important in promovarea egalitatii de gen si in stimularea progresului economic si social al societatii.