Femeia Antreprenor 2024 – Finantare nerambursabila de pana la 200.000 Lei pentru societatile comerciale din toata tara
Acest program se adreseaza societatilor care au in structura lor de actionariat o femeie care detine minimum 50% din capitalul social, fara a tine cont de anul infiintarii (inclusiv societatile infiintate in 2024).
Programul a fost supus consultarii publice pana la data de 12.03.2024.
Finantare Nerambursabila: maxim 200.000 Lei
Cofinantare: minim 5% din valoarea eligibila a proiectului.
Similar cu sesiunea anterioara, vor fi favorizare societatile care contribuie cu un aport propriu (cofinantare) cat mai mare – fiind indicat ca aportul sa fie de minimum 15% pentru a avea sanse reale.
Zona vizata: toata tara
Perioada de depunere a proiectelor: perioada imediat urmatoare (se estimeaza luna mai)
Beneficiari: microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii care au cel putin un asociat femeie care detine cel putin 50% din actiunile societatii.
Cheltuieli eligibile:
- Echipamente tehnologice, cu exceptia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor musicale.
- Spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert.
- Mijloace de transport, inclusiv autoturisme, autobuze, biciclete, etc., cu anumite except Autoturismele sunt eligibile pana la 50.000 lei, cu limita de un autoturism per beneficiar.
- Achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protect
- Cheltuieli cu salariile, utilitatile, serviciile de contabilitate si chiriile, in limitele stabilite.
- Costuri asociate cu site-uri web, magazine online, software-uri necesare, echipamente IT, etc.
- Cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, in limitele stabilite.
- Taxa pe valoarea adaugata (TVA) nedeductibila pentru cei neplatitori de TVA.
- Consultanta pentru pregatirea documentatiei si implementarea proiectului.
- Placute informative obligatorii.
- Cheltuieli financiare asociate creditelor pentru implementarea proiectelor.
Afla mai multe
Colaborarea cu C&A Consult Art: Pentru a asigura succesul in parcurgerea etapelor necesare pentru obtinerea fondurilor, C&A Consult Art ofera femeilor antreprenor asistenta pe intregul parcurs al procesului, oferind urmatoarele servicii:
Elaborarea proiectului: C&A Consult Art va va sprijini in dezvoltarea unui proiect solid si bine structurat, conform cerintelor programului, aspect esential pentru obtinerea finantarii dorite.
Optimizarea cheltuielilor: Consultantii nostri va vor asista in identificarea celor mai eficiente modalitati de utilizare a fondurilor.
Asistenta in intocmirea documentelor specifice pentru obtinerea creditului-punte in conditii avantajoase.
Depunerea efectiva a dosarului: C&A Consult Art va prezenta dosarul cererii de finantare, impreuna cu toate documentele necesare, asigurandu-se ca acestea sunt complete si corecte.
Monitorizarea si raportarea proiectului: C&A Consult Art ofera suport in implementarea eficienta a proiectului si respectarea termenelor, inclusiv elaborarea dosarelor de achizitii in conformitate cu legislatia in vigoare si transmiterea rapoartelor periodice obligatorii catre finantator, respectiv Ministerul Economiei.
Asistenta in atingerea indicatorilor pentru care s-a obtinut finantare, pe intreaga perioada de implementare a proiectului (12 luni), precum si in perioada de sustinere de 3 ani de la data ultimei incasari de fonduri nerambursabile.
Solicitanti eligibili: Pot solicita finantare nerambursabila societatile care indeplinesc cumulative urmatoarele criterii de eligibilitate:
- Sunt microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii la momentul depunerii cererii de finantare
- Sunt considerate intreprinderi autonome, legate, partenere;
- Au capital social integral privat;
- Persoanele care au calitatea de asociati / actionari in mai multe societati nu pot aplica in cadrul prezentului Program decat cu o singura societate;
- Sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, au sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
- Codul CAEN pentru care solicita finantare este eligibil in cadrul Programului si autorizat pana la momentul emiterii acordului de plata de catre AIMM;
Nu este necesar ca codul CAEN pentru care se solicita finantarea sa fie autorizat in momentul depunerii cererii, deoarece exista posibilitatea aprobarii acestuia ulterior validarii proiectului.
- Cel putin unul dintre asociati sa fie femeie si sa detina cel putin 50% din partile sociale/actiuni ale societatii in cazul IMM-urilor aplicante.
- Nu au datorii la bugetul general consolidat, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru, la momentul verificarii administrative si de eligibilitate.
Solicitantii care au datorii esalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
- Firmele nu trebuie sa fi beneficiat de ajutoare de minimis in valoare totala care sa depaseasca plafonul de 300.000,00 Euro pe parcursul a trei exercitii financiare consecutive pentru o singura intreprindere.
- Nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;
- Nu au fost subiectul unei decizii emise de catre Comisia Europeana / AIMM / alt furnizor de ajutor de stat/ Consiliul Concurentei, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, in cazul in care au facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta integral recuperata, cu penalitati aferente;
- Creeaza cel putin doua locuri de munca cu norma completa, pe perioada nedeterminata dupa intrarea in vigoare a acordului de finantare si mentine locurile de munca ocupate cel putin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plata de catre AIMM;
- Asigura o cofinantare in procent de minimum 5% din valoarea eligibila a proiectului, sub sanctiunea neacordarii
Cheltuieli eligible: Obiectul finantarii trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele categorii eligibile:
- Echipamente tehnologice, cu exceptia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se inteleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe. In categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate si activele corporale di n categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joaca, sali de sport, fitness, drone, x-body si de forta, echipamente, respectiv sisteme specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, sisteme care utilizeaza surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare.
Pentru a se incadra in categoria mijloccelor fixe valoarea minima de achizitie trebuie sa depaseasca suma de 2,500.00 lei fara TVA (2,975.00 Lei TVA inclus).
- Achizitionarea de spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert. Valoarea activului ce urmeaza a fi achizitionat in cadrul Programului se va face pe baza unei evaluari a unui expert evaluator ANEVAR, cu exceptia spatiilor mobile de lucru/ productie / prestari servicii / comert. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie sa aiba destinatie locativa atat la momentul achizitiei, cat si pe toata durata de implementare a Programului. In categoria spatii mobile de lucru / productie / prestari servicii / comert sunt incluse si corturile pentru organizare evenimente si baloanele presostatice. Pentru spatii mobile de lucru / productie / prestari servicii / comert nu este necesar raport ANEVAR.
- Mijloace de transport, autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fara motor, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, doc plutitor, salupe maritime pentru calatori, ambarcatiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala, cu exceptia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru activitatile de rent-a-car, scoli de soferi si pilotaj si transporturi cu taxi-uri nu sunt limitate valoarea maxima si numarul de autoturisme achizitionate. Cu exceptia activitatilor prevazute la alin. (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activitatile din cadrul Programului in valoare eligibila de maximum 50.000 lei si maximum 1 autoturism / beneficiar.
- Achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale.
- Salariile, utilitatile (energie electrica, apa, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), serviciile de contabilitate si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru, spatii de productie sau spatii pentru prestari servicii si comert, reprezentand suma forfetara de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate in urma verificarii cererii de finantare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face in baza cererii beneficiarului insotita de documentele care sa ateste crearea a minimum 2 locuri de munca;
- Site de prezentare a activitatii, magazin on-line, cheltuieli inregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfasurarii activitatii, semnatura electronica, echipamente IT, tehnica de calcul tip PC, unitate centrala, server, monitor, imprimanta /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, telefoane smart, tablete, semnatura electronica. Cheltuiala cu semnatura electronica este eligibila si inainte de semnarea acordului de finantare.
- Cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale desfasurate in Romania sau in alta tara membra a Uniunii Europene – pentru asociatul/ actionarul/ administratorul/ angajatii societatii aplicante, in valoare eligibila de maximum 5.000 lei/persoana.
- Taxa pe valoarea adaugata (TVA) nedeductibila pentru aplicantii neplatitori de TVA conform Codului Fiscal;
- Consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul prezentului Program si pentru implementarea proiectului, in valoare eligibila de maximum 10.000 lei; Aceasta activitate poate fi efectuata inainte de semnarea acordului de finantare.
- Doua placute informative obligatorii, sub sanctiunea neacordarii AFN, in valoare de minim 10 lei, dar nu mai mult de 500 de lei din valoarea cheltuielilor eligible.
- Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garantiilor obtinute pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii proiectelor acceptate in cadrul Programului, pentru solicitantii care utilizeaza credit pentru implementarea proiectului.
Nu sunt eligibilie societatile care desfasoara:
- activitati de pescuit si acvacultura (031 – Pescuitul / 032 – Acvacultura)
- activitati legate de productia primara a produselor agricole;
- activitati legate de productia primara de produse pescaresti si de acvacultura;
- activitati de prelucrare si comercializare ale produselor agricole
- productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope;
- productie sau comercializare de produse energetice, activitati de leasing.
- activitati legate de export catre tari terte sau catre alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantitatile exportate, ajutoarelor destinate infiintarii si functionarii unei retele de distributie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
- ajutoarele conditionate de utilizarea preferentiala a bunurilor si serviciilor nationale fata de bunurile si serviciile importate;
Mentiuni:
Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu in vederea verificarii administrative si a eligibilitatii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.
In sesiunea din acest an, se acorda punctaj suplimentar pentru mentinerea a celor doua locuri de munca create pe o perioada mai mare de 12 luni (de preferat 24 sau 30 de luni).
Firmele infiintate anterior anului 2024, vor obtine punctaj suplimentar daca au inregistrat profit in anul 2022 si 2023.
Nu se acorda ajutor financiar pentru activele achizitionate in sistem de leasing, second-hand si cele care au constituit obiectul unei subventionari/finantari nerambursabile din alte surse.
Beneficiarul are obligatia de implementare a proiectului in maxim 12 luni din momentul intrarii in vigoare a contractului de finantare.
Pana la finalizarea etapei de implementare se va face dovada absolvirii cursurilor de antreprenoriat si de competente digitale de catre asociatul sau actionariatul societatii.
In acest an, femeile antreprenor din Romania au oportunitatea de a obtine finantare nerambursabila de pana la 200.000 de lei pentru afacerile lor prin intermediul Programului Femeia Antreprenor 2024, finantat de bugetul de stat.
Acest program este accesibil oricarei societati comerciale care opereaza in Romania, indiferent de anul infiintarii (inclusiv 2024), cu conditia ca cel putin 50% din actionariat sa fie detinut de o femeie.
Modificari ale Grilei de Punctaj
In conformitate cu noul proiect de procedura, care a fost supus consultarii publice pana la 12 martie 2024, grila de punctaj propune modificari semnificative fata de versiunea precedenta din 2022. Una dintre cele mai notabile este acordarea unui punctaj suplimentar pentru intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in cadrul unui incubator de afaceri. De asemenea, punctajul suplimentar va fi acordat IMM-urilor care mentin cele doua locuri de munca nou create pe o perioada de cel putin 30 de luni. In continuare, se favorizeaza societatile care contribuie cu un aport propriu cat mai semnificativ.
Cheltuieli eligibile in 2024
Cheltuielile eligibile in cadrul Programului Femeia Antreprenor 2024 includ achizitionarea de echipamente tehnologice, spatii de lucru si productie, mijloace de transport, mobilier, utilitati, site-uri web, cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale si alte cheltuieli necesare pentru implementarea proiectelor. De asemenea, se acopera cheltuielile financiare aferente creditelor sau garantiilor obtinute pentru sustinerea proiectelor acceptate in cadrul programului.
Procedura de implementare propusa
Procedura de implementare propusa pentru acest an include majorarea sumei forfetare acordate pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, utilitatile, contabilitatea sau chiriile, de la 30.000 la 60.000 de lei. De asemenea, se remarca faptul ca in acest an, pachetul digital nu mai este o cheltuiala obligatorie. In plus, societatile pot aloca o suma de 10.000 de lei pentru consultanta in redactarea proiectului, care poate fi efectuata inainte de semnarea acordului de finantare. Furnizorii de servicii de consultanta eligibili sunt organizatii specializate care detin dreptul legal de a desfasura aceasta activitate.
Programul Femeia Antreprenor 2024 ofera femeilor antreprenor din Romania sprijin financiar si resurse necesare pentru dezvoltarea si consolidarea afacerilor lor, contribuind astfel la stimularea mediului de afaceri si la promovarea egalitatii de sanse in antreprenoriat.